Tuesday, February 28, 2017

Detox #6: Testimoni detox Shaklee

Assalamualaikum dan salam #hijrah sihat.

Ija ni asyik sembang pasal detox je. Nak jugak nengok testimoninye dak?

Ok la layankan~ jom sama-sama tengok.

Buat detox hasil KULIT FLOWLESS

Mulakan dengan diri sendiri. Ciaciacia~

Kulit sembab bertukar peloles gitew~

Cunnya~ 

Detox tak kenal gender. 

Yang ni pula buat detox hasilnya KURUS

Cuba cari pipi pau Ija mana ><

Biar gambar berbicara


Hasilnya detox

Bukan kilo je hilang, vesceral fat pun turun tau

Best detox. Rugi sapa tak nk buat.

Salam sayang,


PENDAFTARAN AHLI SHAKLEE KLIK SINI

Detox #5: Nutrisi penting semasa detox

Assalamualaikum dan salam #hijrahsihat.

Rasanya anda semua dah maklum yang setiap hari kita tak lepas daripada pendedahan kepada toksin.

Sebab toksin boleh masuk dalam badan kita melalui makanan, air dan udara. Mana mungkin kita tak perlukan 3 elemen ni kan.

Jom tengok sikit apa yang berlaku masa toksin masuk.



Berdasarkan gambarajah toksin akan masuk melalui kulit,kolon dan peparu.

Kemudian hati akan ambil alih tugas meNEUTRALkan segala toksin.

Toksin akan dibawa keluar melalui kulit,kolon,peparu dan buah pinggang.

TAPI! Jika terlalu banyak toksin, hati tak boleh nak proses semua dan sebahagiannya akan tinggal dalam badan.

Bila toksin berkumpul kesannya badan akan mula rasa cepat penat, susah nak tidur dan akan mengalami lain-lain tanda toksin tinggi.

Jika toksin tinggi dalam badan apa yang kita boleh buat?

Anda boleh mula buat proses detox. Proses detox merangkumi 3 perkara.

1. Perubahan gaya hidup.
Untuk pastikan proses detox berjaya pertama sekali perlu ubah gaya hidup. Pastikan ń£aya hidup aktif.

2. Pengambilan makanan
Penting untuk pilih makanan yang berkualiti jika nak proses detox berjaya. Pilih la makan yang berkhasiat. Say NO to fast food please~

3. Pengambilan nutrisi yang betul.
Dalam proses detox organ yang terlibat perlukan nutrisi untuk jalankan prosea detox.



Antara nutrisi yang boleh diberikan untuk organ detox:



1. Daun Senna : bantu pergerakan usus besar supaya normal

2. Daun pudina: bantu proses penghafaman yang lancar dan elakkan daripada masalah angin dalam badan.

3. Alfalfa: bantu alkalikan PH darah

4. Polifenol: anti radang

5. 9 campuran bahan yang paling bagus untuk menjaga kesihatan hati dan pastikan pengaliran cecair hempedu berjalan lancar.

Juga memaatikan anti okaidan didalam hati cukup & dapat melimdungi sel-sel hati yang baru dihasilkan.

Kesemua nutrisi anda boleh dapatkan daripada set detox shaklee iaitu:

1. HERBLAX
2. ALFALFA
3. PEPPERMINT GINGER PLUS
4. VIVIX
5. DTX COMPLEX



Jika anda berminat boleh hubungi ija untuk konsultasi.

Anda juga boleh buat proses detox ikut bajet anda dan dapat hasil yang tidak kurang hebatnya.

Nak tengok testimoni detox? Klik next entry :)

Salam sayang,


PENDAFTARAN AHLI SHAKLEE KLIK SINI

Tuesday, February 21, 2017

Detox #4: Organ detoks

Assalamualaikum. Salam #hijrahsihat.

Perkongsian lepas Ija ada share tentang kuiz detox.

Dengan kuiz tu anda boleh kenal pasti sama ada toksin dalam badan anda tinggi atau tak.

Jika anda ada 2 tanda ke atas itu bermakna badan anda mempunyai kandungan toksin yang tinggi.

Apa yang berlaku dalam badan anda ialah badan mula menjadi lemah.

Sebenarnya badan kita boleh keluarkan toksin yang masuk dalam badan melalui 6 organ.

6 organ semulajadi yang menyingkirkan toksin:


1. KOLON : mengeluarkan najis, toksin, parasit dan bakteria

2. BUAH PINGGANG: menapis kotoran didalam darah

3. HATI: menapis racun dan bakteria dalam darah

4. LIMFA: mengeluaran toksin daripada sel badan

5. PARU-PARU: mengeluarkan gas seperti karbon dioksida

6. KULIT: mengeluarkan toksin berlebihan melalui peluh dan liang roma.



Walaupun badan kita dah ada sistem pembuangan toksin secara semulajadi.

Badan kita tetap tak boleh handle jika pendedahan kepada toksin terlalu tinggi atau kerap.

Analoginya macam ni, contoh la kita ni pekerja bila bos bagi kerja terlalu banyak lama-lama kita jadi stress dan kualiti kerja pun merosot. Haa.. gitew~

So, bila kualiti kerja badan kita semakin merosot mulalah kita nak rasa cepat stress, berat badan bertambah susah nak turun, dan sebagainya.

Sedihkan, kesian kat badan yang selalu berkerja kuat nak pastikan badan kita sihat.

Sayangi organ kita, Jom detox untuk permulaan #hijrahsihat.

Salam sayang,

PENDAFTARAN AHLI SHAKLEE KLIK SINI

Sunday, February 19, 2017

Detox #3: Tanda toksin dalam badan

Assalamualaikum. Salam #hijrahsihat.

Harini Ija nak kongsikan cara nak cek toksin dalam badan.

Anda boleh cuba kuiz dibawah.



CUBA KUIZ : 20 TANDA BADAN ANDA MUNGKIN BERTOKSIK TINGGI


1) Saya duduk di tempat yang udaranya tercemar

2) saya merokok/tinggal dengan orang yang merokok/kerap menghidu asap rokok

3) saya exercise kurang dari 3x seminggu

4) saya tidur kurang 6 jam sehari

5) saya selalu mengalami tidur terganggu

6) saya suka makan fast food, dan makanan yang diproses (daging burger, hotdog, daging cincang etc)

7) saya tak makan banyak tapi badan tetap naik dengan cemerlang!

8) saya selalu mengidam makanan manis

9) saya ambil alkohol

10) hidup saya dipenuhi stress

11) saya ada masalah sembelit

12) saya selalu rasa perut berangin dan makanan tak hadam

13) nafas saya berbau

14) badan saya berbau

15) saya selalu letih dan kurang bertenaga

16) saya selalu terasa hati dan moody tak tentu pasal

17) kulit saya kering dan kusam

18) saya perasan sekarang lebih banyak allergik makanan dan ada masalah kulit

19) saya selalu sakit kepala dan diserang migraine attack

20)saya selalu susah nak beri tumpuan dan cepat lupa/kurang daya ingatan

Setelah selesai anda boleh rujuk keputusan pada Ija sekiranya anda perlukan konsultasi.

Salam sayang,



















PENDAFTARAN AHLI SHAKLEE KLIK SINI

Saturday, February 18, 2017

Detox #2: Cabaran

Assalamualaikum. Salam #hijrahsihat.

Harini taip entry sambil tepek masker Alfalfa. Hihi~

Dalam perkongsian yang lepas Ija ada terangkan konsep detox dan kesan positid yang kita akan dapat sekiranya kita buat detox.

Walaubagaimanapun, setiap perkara yang kita nak buat pasti ada cabarannya.

Sama juga dengan detox.

Menurut penerangan pakar nutrisi ada beberapa cabaran dalam kita nak buat detox ni.

1. Udara
- udara hari ni tak macam zaman dulu. Banyak sangat pencemaran dan tinggi dengan bahan kimia.

2. Air
- sumber air sekarang pun tinggi dengan kandungan heavy metal. Sebab tu ramai yang jual penapis air sekarang.

Shaklee pun ada juga penapis air dalam bentuk jug. Sangat portable.

3. Makanan
-Ya! Makanan pun boleh jadi cabaran. Sayur-sayuran tercemar dengan racun serangga. Makanan seharian pun ramai yang lebih pilih yang expres macam fast food.

Semua tu sedikit cabaran dalam proses detox yang sebabkan kita terdedah dengan toksin yang tinggi.

Tapi, jangan risau Shaklee dah sediakan plan yang sangat mudah untuk kita ikut.

Plan detox ni disediakan oleh pakar nutrisi daripada US.

So, harapnya dapat seauatu daripada perkongsian Ija kalini.

Next Ija sambung dengan tanda-tanda kalau badan ada kandungan toksin yang tinggi!

Kita main kuiz sikit next entry.

Orait?

Salam sayang,










No. Tel: +6 019 3481955 (*prefer Mesej/Whatsapp/ Telegram dulu)

Tuesday, February 14, 2017

DETOX #1: Konsep detox

Assalamualaikum. Salam #hijrahsihat.

Okey, hari ni Ija nak share tentang DETOX.

Kebelakangan ni makin femes term DETOX ni.

Tapi tak semua orang faham

Apa itu detox?
Kenapa perlu buat detox?
Apa kesan buat dan tak buat detox?
Dan macam-macam lagi persoalan la.

Apa yang Ija akan kongsikan ni adalah ilmu daripada Nutritionist.

Bukan google-google copycat. No no no!

Jom kita tengok konsep detox:

Fungsi detox ialah buang toksin daripada badan.

Bila kita dah buat detox, toksin dalam badan semakin kurang.

Dan kita akan rasa:



1. Lebih bertenaga nak buat aktiviti harian dan tak cepat letih.

2. Badan lebih sihat dan cergas.

3. Kulit yang cantik dan berseri-seri.

4. Senang fokus semasa lakukan aktiviti harian.

5. Nafas yang segar.

6. Sistem pengahadaman yang lancar (tiada masalah sembelit, angin dan gastrik).

Banyak lagi kesan-kesan positif yang kita akan dapat dari detox ni.

Yang paling ramai teruja bila dah buat detox BERAT BADAN MENURUN dan KULIT jadi lebih CANTIK.

Tak kurang juga ramai yang BERJAYA HAMIL  selepas detox.

Sebab tu Ija suka sarankan sebelum nak buat apa-apa program, contoh penurunan berat badan atau nak perbaiki masalah kulit muka. Bahkan nak ikhtiar hamil (TTC).

Anda disarankan untuk DETOX dulu supaya kesannya lebih mengujakan.

Dalam apa jua yang kita nak lakukan pasti ada cabaran, sama juga semasa DETOX.

Dalam next entry DETOX#2, Ija akan kongsikan lebih lanjut berkaitan cabaran-cabaran DETOX.

Salam sayang,


PENDAFTARAN AHLI SHAKLEE KLIK SINI

Monday, February 13, 2017

Sijil HALAL Shaklee 2017

Assalamualaikum. Salam #hijrahsihat.

Di bawah ni Ija lampirkan sijil halal terbaru bagi produk Shaklee.




Salam sayang,

PENDAFTARAN AHLI SHAKLEE KLIK SINI

Resepi | Rojak Tofu Lembut

Assalamualaikum.

Minggu lepas Ija shopping untuk stok seminggu.

Ija memang buat stok makanan dan barang basah seminggu-seminggu.

Hari shopping plak masa husben offday. Kenapa?

Saje nak libatkan husben dalam hal pengurusan rumah tangga.

Bukan Ija tak boleh buat sendiri pon.

Boleh, cuma nak ada kebersamaan antara husben&wife. Hehe~

Sebelum keluar shopping biasanya Ija dah listkan barang-barang untuk seminggu dan bajetnya sekali.

Walaupun masa shopping nanti tak 100% ikut plan sebab beberapa faktor. Terutamanya bab harga.

Sekurang-kurangnya ada plan yang akan guide kite. Betul?

Tofu Lembut antara barang yang tak masuk dalam list.

Ija beli sebab nak gantikan sumber protin yang boleh jadikan bajet Ija lari. Huhu~

Ija akan sentiasa pastikan makanan yang Ija masak seimbang dari sumber nutrisinya.

Perlu ada:
Protin
Sayur
Buah
Karbohaidrat (pilih yang kompleks*)

*nanti Ija terangkan dalam entri yang lain.

Sebenarnya tak tahu nak masak apa tofu lembut ni. Tapi sebab dah lama teringin nak makan rojak tahu. Guna tofu lembut pun jadi la.

Sesekali layan tekak tak pe la. Jangan buat selalu. Sebab Ija sedang dalam proses #hijrahsihat.

Jom tengok resepi:
Tips Ija: masak tak guna sukatan. Maaf la ye. Memang dari dulu tak pandai nak sukat-sukat. Campak-campak je.

Mana bahan yang tak berapa nak sihat tu letak seminimum mungkin. Asal ada rasa sikit-sikit boleh la.

Bahan-Bahan:
Tofu Lembut: kukus dalam 10 minit

Kuah Rojak:
*Cili padi
*Cili kering (rebus sekejap)
*Bawang putih
*Belacan
*Kicap
*Gula Merah / melaka
Kacang tanah (goreng tanpa minyak & blender kering)

Blender bahan yang bertanda * dan rebuskan kecuali kacang tanah sehingga sedikit pekat.

Sebelum matikan api masukkan kacang tanah yang dah diblender dan kacau.

Rasa tu ikut tekak masing-masing la ye.


Sayuran:
Ija parutkan timun jepun dan karet je. Korang boleh tambah la ikut selera. Nak tambah togeh atau kobis celur pun sedap jugak tu.

Lepas tu susun la dalam pinggan. Contoh macam dalam gambar kat bawah ni:


Komen husben? Alhamdulillah sedap. Selamat mencuba!

Salam sayang,


PENDAFTARAN AHLI SHAKLEE KLIK SINI



Sunday, February 12, 2017

Power imune booster vivix + nutriferon + vitamin c

Assalamualaikum. Salam hijrah sihat.

Semalam Ija demam panas.

Rasa semua sendi-sendi sakit.

Senang cite memamg tak larat la nak bangun.

Ija ni kalau boleh memang nak elak langsung makan ubat-ubat yang sintetik ni.

Ija lebih prefer ambil suplemen.

Tapi bukan sebarangan suplemen.

Sebelum try Shaklee for the first time pun da buat homework dulu.

Ija dulu terlibat dalam bidang research.

Senang cite Ija ni bekas pegawai penyelidik.

Sebagai resecher bila tengok Shaklee ada beratus published paper dan jounal.

Makanya produk ini bukan calang-calang produk.

Sebab bila satu kajian tu diterbitkan dalam paper atau journal ia akan jadi rujukan penyelidik lain.

Jadi maklumat dan dapatan kajian perlu betul dan tepat. Sebelum diterbitkan pun ada semakan daripada pakar dalam bidang tersebut.

Kire POWER la sape yang boleh terbitkan paper dan journal ni.

Apa yang Ija ambil untuk bagi kebah deman:

Sebelum tidur:
Ija ambil 1 sudu kecil vivix dan 1 paket Nutriferon dengan 150ml air masak dan telan 2 biji vitamin c.

Resultnya:

Alhamdulillah bangun pagi CERGAS!

Salam sayang,

*usahaku untuk ikhtiar lebih sihat*

PENDAFTARAN AHLI SHAKLEE KLIK SINI






Monday, February 6, 2017

Demam? Cari Nutriferon

​Hari ni suami Ija kurang sihat.

Tak nak bagi paracetamol, nak bagi nutriferon juga.

Kat rumah plak tak de stok nutriferon. Nk oder online nanti lambat sampai

Pagi-pagi da bedesup pegi homeoffice shaklee nak ambil stok nutriferon.

Sambil tu nk beli sekali pil kalsium ostematrix yang promosi bulan ni.

Staf kata ostematrix takde.

So, Ija like WHAT??? Baru 6 haribulan stok promosi dah tak de? Dekat homeoffice plak tu.

Perasan juga stok lain yang tak de like Energizing Soy Protin & Collagen.

Mandi shaklee ke apa mereka ni. Hihi~

Sudahnya just ambil nutriferon + performance drink untuk suami.

Nutriferon bantu tingkatkan antibodi badan tau.



Sebaiknya perlulah sentiasa ada stok kat rumah. Orang tua kata apa tu “sediakan payung sebelum hujan” haa gitu~

Jangan jadi macam Ija. Huhu.

Nanti bila anak, suami atau kita sendiri tak sihat boleh terus ngap.


Salam sayang,

#storyoftheday #hijrahsihat #bisnesshaklee

PENDAFTARAN AHLI SHAKLEE KLIK SINI